Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Mart 27, 2012 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Türk gibi nazik!

HT GAZETE Avrupa’nın en kibarı Türkler, en nezaketsizi Fransızve Ruslar oldu. UÇAK bileti arama motoru Skyscannertarafından tatil sevenlere sorularak yapılan ankete göre, Türkler Avrupalı birçok milletten daha kibar çıktı. Skyscanner tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, uçak bileti arama motoru kendi sayfası üzerinden düzenlediği anketinde, kullanıcılarına toplumların “nezaket” derecelerini sordu. Ankette göre, Fransızların ülkelerini ziyarete gelen turistlerle kendi dillerinden başka bir dil kullanmayı reddettikleri için nezaketsiz, Türkler ise seyahat sevenlerin daha kibar olarak tanıdığı bir millet olarak görülüyor. Ankete katılanların yüzde 19.2’siFransızları nazik olmayan bir millet olarak algılarken,Türkiye’nin nezaketten uzak tutumları ile tanımlanma oranı yalnızca yüzde 2.1 olarak görülüyor. Ankete göre Fransızları, Ruslar, İngilizler ve Almanlar takip ediyor. Uzmanların yorumlarına göre İngilizlerin mesafeli yaklaşımları, Rusların ise dilleri ve ses tonları bu mill

"Anne" kelimesi Türkçe olduğu halde ünlü uyumuna girmez. Peki neden?

‎" Anne "kelimesi Türkçe olduğu halde ünlü uyumuna girmez .Peki neden ? Çocuklar konuşmaya başlarken kelimelerin ikinci hecelerini vurgulu söylerler. Bab-ba gibi...İşte " ana " kelimesi de bu yüzden değişime uğramıştır. Çocuklar "ana"yı da "an-ne" diye vurgulayınca bu büyüklerin de çok hoşuna gitmiş. Küçükler mi hep büyüklere özenecek bu sefer de büyükler küçüklere özenmişler . :)

Yanlış Söyleyişler - İnönü Üniversitesi

YANLIŞ DOĞRU Ayıpsın!  Ayıp ediyorsun! ———————— Takıl bana!  Benimle gel!  ———————— 5 gibi gelirim.  Saat beş civarında(sularında)gelirim.  ———————— Koptum!  __________  ———————— Kopardın!  __________  ———————— Uçurmuş! Sıyırmış!  __________  ———————— Kendine iyi bak.  Kendine dikkat et.  ———————— Kendine iyi bak, oldu?  Kendine dikkat et, olur mu?  ———————— Bay bay! Ba baaay!  Hoşçakal!  ———————— Baaaay!  Hoşçakal!  ———————— Öptüm.  Öperim.  ———————— Yok böyle bir şey!  ___________  ———————— Var mı böyle bir şey?  ___________  ———————— Dont panik! (Don’t panic!)  Telaş etme! / Paniğe kapılma!  ———————— Panik yapma!  Telaş etme! / Paniğe kapılma! ———————— Panik oldum!  Paniğe kapıldım.  ———————— Sakin ol ahbap!  Sakin ol!  ———————— Hayret bir şey!(Hayret bi şiy!)  ___________  ———————— Acayip güzel! Korkunç güzel! Çok güzel! / Muhteşem! / İnanılmaz güzel!  ———————— Canısı!  Canım!  ———————— Dünya güzelleri!  Dünya güzeli. ———————— Burası Türkiye, yok ööle!  ____________  ————————

"Sal"a koyup "sel"e verdiler Türkçem seni...

"Sal"a koyup "sel"e verdiler Türkçem seni... Latinceden özenilerek alınan "sal ve sel" eki yüzünden dilimizde büyük bir anlam kargaşası yaşanmakta. Önüne gelen gördüğü köke "sal" "sel" ekleyerek konuşuyor. Oysa ekin ne görevi belli ne anlamı. Türkçe bile olmayan bir ekin öztürkçeci uydurukçacılar tarafından bu denli kullanılmasını ve bu ek ile türetme yapmalarını hiç de hayra yormuyor, niyetlerinin de iyi olduğunu düşünmüyoruz.

Ben

Baktım kendime, "Ben neyim?" diye. Kaldırdım başımı göğe, Ne bir yıldız kadar kibirli olup uzakta durabilirdim, Ne de ay kadar insanlara yakın... Ne güneş kadar parlaktım İnsanları aydınlatmak için. Ne ayın karanlık yüzü kadar siyahtım. Ne Mars kadar kızıl, Ne Venüs kadar güzel, Ne de Plüton kadar küçüktüm. Ne Satürn gibi parlak bir kuşağım vardı, Ne de Jüpiter kadar parçalanmış bir yüzüm. Bu nedenle vazgeçtim gökyüzünden. Ben orada olamazdım. Ne onlar kadar mükemmel, ne de kusurluydum. Ben olsam olsam sadece bir, Sokak Lambası ydım.