Ana içeriğe atla

Coca Cola İsmini Neden Koka Kola Yaptı


Coca Cola İsmini Neden Koka Kola Yaptı


Coca Cola firması 126 yıllık tarihi olan dünya çapında bir gıda üretim şirketi. Bu şirket Türkiye'de de 50. yılını kutluyor. Buraya kadar her şey normal ama neden ismini Koka Kola Yapıyor?

Biraz sonra okuyacaklarınızı hayretle karşılayacaksınız. Doğruluğuna inanıp inanmak ise size kalmış.

Konuya markayı açıklama ile başlamak istiyorum. Marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.( Bkz: Marka)


Markalar sadece isimleri sayesinde belirli bir tüketici kitlesine ulaşırlar bu nedenle de devamlı olarak marka değerlerini yükseltmeye çalışırlar. İsim o kadar önemlidir ki belirli bir süre sonra ürün kötü olsa bile marka bunun göz ardı edilmesini sağlar. Marka değeri yükseldikçe satış ve kâr oranları da yükselir. Bu nedenle de markalar asla değiştirilmek istenmez.

Coca Cola ismini  Türkiye'ye özel olarak "Türkçe" söylenişe uygun şekilde değiştirdi. (söylenenlere göre 1 yıllığına) Yani Ürünün ismi "Koka Kola" oldu. Peki neden? Neden Coca Cola markası böyle bir hamle yapsın? Şirketlerin markalarına dört elle sarılırken neden Coca Cola 50 yıldır bu ülkede kullandığı ismi değiştirsin? Bu denli güçlü bir markası varken neden böyle bir işe soyunsun?
Dil mantığı ve ekonomi ışığında düşünüldüğünde aslında Coca Cola'nın çok akıllıca bir hamle yapmış olduğu görülmekte.

"Bir yabancı kökenli söz Türkçede çok kullanılıyorsa bu söz kendi dilinde yazıldığı gibi yazılmalıdır" diyor TDK. Örneğin; Facebook Türkçede Feysbuk diye yazılmaz Facebook diye yazılır.

Bunun nedenli sonradan dile giren yabancı kökenli sözlerin belirli bir süre sonra Türkçe mi yoksa başka bir dil kökenli mi olup olmadığının anlaşılamayacak olmasıdır.
Coca Cola bu durumu kendi lehine çevirmek istemiş olamaz mı?. Kendi markasının isminin Türkçeye tamamen dahil olması neyi sağlar? Dilin, doğal olarak da kültürün tam anlamıyla bir parçası olmasını sağlamaz mı?
Coca Cola ismi Koka Kola olarak yazılıp söylendikçe belki 50 veya 100 yıl sonra Türk insanı Koka Kola'nın hangi dile ait bir söz olduğunu düşünmeyecek bile.Onu tamamen içselleştirecek ve bu sayede de firma hayal bile edilemeyecek köklü bir değere sahip olmuş olacak.

<"Selfie" Sözüne Önerilen En İlginç Türkçe Karşılıklar>

<TDK Yazım Kılavuzu- BEDAVA İNDİR>


Yorumlar

  1. hayatımda okuduğum en saçma şeydi,5 dakikamı boşuna harcadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normalde o beş dakikada atomu parcalayacaktiniz kusura bakmayın alı koymuş oldum.

      Sil
  2. Hocam fazla paranoyak bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paranoyakça olmasa tadı çıkar mı hocam?:)

      Sil
  3. ben de merak ediyorum coca cola ismini neden bu şekle dönüştürdüğünü, yani ekonomik kaygıları olmadan büyük şirketlerin "hadi size bi güzellik olsun" diye adım atmasını beklemek saçma olur yaa manyak mı adamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle neden birden bire böyle bir değişiklik yapsınlar ki? Çok saçma.

      Sil
  4. Hem asitli hem bir sürü şeker var. Tayyip milli içkimiz ayrandır demişti siz de ayran içebilirsiniz. Hatta ayranın bilmem kaç yüzüncü yılında İngilizce konuşulan ülkelerde markayı I run olarak değiştirebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. bizim ülkede bir şey tartışılmaz arkadaş...bırakan insanlar düşündüklerini söylesin "adsız", bu kadar sert eleştirmek...!!!

    YanıtlaSil
  6. Ismi ne olarak ve ne sebeple degisirse degissin icki gibi goruyor agzima surmuyorum

    YanıtlaSil
  7. Haklisin kardesim. Ben de icmiyorum bizim ulkemizde birsey tartisilmaz sözünü de anlamiş degilim

    YanıtlaSil
  8. Coca cola isim deistirerek borsada oynama yapip 1 yil sona turk insaninin elindeki coca cola hisslerini toplamak istiyor.zira koka kola isminde hisse yok ve coca cola ismindeki hisseler bes para emeyck

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Lütfen yazı ile ilgili görüşlerinizi benimle paylaşın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkçe İsimlerin İngilizceleri

Bazı isimler dünyanın hemen her yerinde ve hemen her toplumunda kullanılmaktadır. Bu isimlerin her yerde kullanılmasının temel nedenleri; ilahi dinlerde geçmeleri, sömürgecilik anlayışına bağlı kültürel aktarımlar sonucu kullandırılmış olmaları, diğer kültürlere özenme, tarihe damgasını vurmuş liderlerin isimleri olmaları... gibidir. Peki bizim dilimiz ile İngilizcede ortak olarak kullanılan isimler nelerdir_  İşte bu isimlerden bazıları: Türkçe-İngilizce Süleyman ----> soloman Yunus ----> Jonah Nuh ----> Noah Zekeriya ----> Zacharia Meryem ----> Mary Adem---->Zdam Kamuran ---->C ameron Can ----> John İsa ----> Jesus Musa ----> Moses Kerem ----> Kareem Kenan ----> Keenan Yusuf ----> Joseph Yasemin ----> Jasmine Bünyamin ----> Benjamin Biryan ----> Brian İshak ----> İsaac Yakup---->Jakop Selin  ----> Selene Defne ----> Dephny Harun ----> Aaron. >>Türk ünlüler İngiliz olsalardı isimleri ne olurdu? Görmek için tıkla

Selfie'nin Türkçe Anlamı Nedir? Selfie'nin Türkçe Karşılığı Nedir?

Selfi'ye Türkçe Karşılık Bir selfie furyasıdır gidiyor memlekette ve dünyada. Herkes selfie çekiyor da nedir bu selfie?  Selfie ne demektir? Türkçe Karşılığı nedir? Öncelikle anlamına bakalım: Selfie , fotoğraf makinasını ter çevirerek insanın kendi resmini çekmesi demektir. Bu kadar basit ama sıkıntı Türkçe karşılığında. TDK geçenlerde yaptığı açıklamada selfie kelimesi için Türkçe karşılık arandığını ancak henüz bir  karşılık bulamadıklarını açıkladı. Ben de sizlere hadi bir beyin fırtınası yapalım diyorum.  Aklııuza gelen ilk Türkçe karşılığı yazın.  Ben de en beğenileni ası(afiş) olarak hazırlayıp yayınlayayım. Facebook impressum hakkında bilgi almak için tıklayın

Düşük Bel Pantolon Nereden Çıkmıştır

Düşük Bel Pantolonun Hikayesi Türk giyim kültürüne Amerika' dan girmiş olan " düşük bel pantolon " un nereden çıktığını biliyor musunuz? Düşük bel pantolon icat ediliş açısından en garip hikayelerden birine sahiptir . Düşük bel pantolon ilk olarak Amerika'daki hapishanelerde kullanılmaya başlanmıştır. Nedeni ise çok ilginç. Hapishanelerdeki mahkumlar cinsel olarak kısıtlandıkları için hem cinslerine ilgi duymaya başlamışlar. Ancak o dönemlerde böyle şeylerin dile getirilmesi adamı ipe götüreceği için mahkumlar da bu isteklerini gardiyanlara belli etmeden gösterebilmek adına bir yöntem geliştirmişler. Bu yöntem yazının başlığından da tahmin edebileceğiniz üzere pantolonu biraz aşağı indirerek popoyu göstermek. Hay gözünü sevdiğimin Türk kültürü, her geçen gün senden kopup nerelere gidiyoruz!.. Hayır pantolonu ilk kullanan milletlerden biri olmasak içim yanmayacak. "Selfie" Sözüne Önerilen En İlginç Türkçe Karşılıklar>> Düşük